Het rijbewijs

Theorie. 
De theorie voor de motor is een aparte examen. Hoewel over het algemeen de verkeersregels voor de motor dezelfde zijn als die voor de auto, ligt het accent van de motortheorie op regels die heel specifiek op motoren zijn toegespitst en er zijn verkeersinzichtelijke vragen.

Als je een geldige autorijbewijs hebt, dan mag je al beginnen met lessen. Voor je aanvraag verkeersdeelname, heb je echter een geldige motortheorie bewijs nodig. Die is dan 18 maanden geldig.

Er zijn vandaag de dag zeer veel mogelijkheden om thuis je theorie te studeren en te toetsen. Er zijn volop boekjes, cd’s  en sites waar je heel goed je kunt voorbereiden op het examen. Niemand die er nog op zit te wachten om weer terug in de schoolbanken plaats te nemen voor de theorie. Op CBR.nl kun je zelf een examen vastleggen.

 

Het examen theorie wordt door bijzonder veel mensen onderschat en zijn er dikwijls herexamens nodig, je bent gewaarschuwd, laat je niet verassen.

Bijzondere verrichtingen.
Een hele goede ontwikkeling in het motorrijexamen van tegenwoordig is het examen bijzondere verrichtingen. Door velen wordt dit onderdeel beschouwd als een lastige hindernis op weg naar het echte rijden. Niets is minder waar. Juist de voertuig controle stelt je in staat om je aandacht te vestigen op datgene wat belangrijk is, het overig verkeer. Een perfecte voertuigbeheersing is de basis voor een zelfverzekerde en ontspannen rijstijl, alleen dan kun je echt leren genieten van motorrijden en is het verantwoord je op de motor in het verkeer te begeven.

Omdat je individueel lest, is het lesprogramma geheel op jou toegespitst en wordt het constant bijgesteld in overeenstemming met je vorderingen en persoonlijke leerstijl.

Op de site van het CBR staan de oefeningen beschreven.  

Examen verkeersdeelname.
Dit is een heel leuk onderdeel om te doen. Op de motor ben je niet alleen bijzonder kwetsbaar maar je wordt ook heel slecht waargenomen door met name automobilisten. Je hebt als motorrijder de vrijheid om je verkeersgedrag hierop af te stemmen. Survival op twee wielen, hoe ga je daarmee om? Goed motorrijden stelt hogere eisen aan je verkeersinzicht dan b.v. autorijden, je bent immers zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Dit tot uitdrukking brengen bij het toepassen van de verkeersregels is een leuke uitdaging.

Ook bij de verkeersdeelname heb je een 1 op 1 lessituatie en heb je onverdeeld de aandacht van de instructeur. De les stof is geheel toegespitst op jouw individuele situatie.

Door op de motor te volgen is het contact tussen leerling en instructeur veel beter, kan ik je beter observeren dan vanuit een personenauto.  Het is ook mogelijk om even vóór te rijden zodat het zichtbaar wordt wat de bedoeling is. Je examenplaats kan Breda of Roosendaal zijn.
 

Ben je 24 of ouder en je bent in het bezit van een geldig autorijbewijs kun je onmiddelijk beginnen te lessen voor de onbeperkte categorie. Heb je geen autorijbewijs, dan zul je eerst je motortheorie moeten halen.
Ben je 21, dan kun je ook op de zware motor lessen, dan krijg je code 80 op je rijbewijs. Dit houdt in dat je op een lichte of beperkte motor mag rijden. Na twee jaar of het bereiken van de leeftijd 24 jaar, vervalt deze code, hoef je niet opnieuw examen te doen. wel dien je in het bezit te zijn van een geldige motortheorie.
 

Referenties


Jeroen 29-06-2017
Stewart Rijopleidingen, leren motorrijden in je eigen tempo. Geen woord van gelogen. Stewart neemt de tijd om je alles onder de knie te laten krijgen. Je krijgt duidelijke uitleg over de oefeningen en daardoor ook de eerste keer geslaagd voor het avb.
Op de weg is het ook fijn lessen omdat je een op een les krijgt. Hij zoekt leuke routes uit en zo blijft het lessen ook leuk. Resultaat, avd ook eerste keer gehaald.

Nogmaals bedankt voor de leuke en vooral leerzame lessen!

Groeten Jeroen


Sabrina
Ik kan Stewart aanbevelen als rijleraar. De lessen zijn altijd 1 op 1, wat ik erg prettig vond omdat de oefeningen die je doet en de routes die je rijdt afgestemd zijn op de punten die jij moet ontwikkelen. Stewart leert je geen trucjes aan om even snel het examen te laten halen, maar stoomt je klaar voor het echte motorrijden, wat ik persoonlijk erg belangrijk vond. Hij vindt het belangrijk dat je goed leert motorrijden en zal ook net zo lang tips geven tot het goed genoeg is. Stewart kan goed analyseren waardoor bepaalde aspecten van het motorrijden niet optimaal gaan en verzint daar zelf oefeningen bij. Bij mij was een ontwikkelpunt het goed vooruit kijken en Stewart bedacht een oefening wie als eerste de oranje brievenbussen zou spotten. Ik kan nu nog steeds nergens heen rijden zonder alle oranje brievenbussen te spotten! Zoals je leest is Stewart een leraar die het lesgeven serieus neemt, maar er zit er ook altijd wel een stukje humor in zijn lessen. Na het lessen was er regelmatig tijd voor een kopje thee om over de les na te praten.

Stewart bedankt voor de lessen en binnenkort kom ik nog eens langs voor een kopje thee en om mijn motor te laten zien!


lees verder