Het verschil tussen AVB en AVD
Lees het in onze blog.
Lees het in onze blog.
Als je hebt besloten om je motorrijbewijs te halen, kom je al snel twee afkortingen tegen: AVB en AVD. In deze blog leggen we op een duidelijke manier uit wat het verschil is tussen AVB en AVD, wat je kunt verwachten tijdens deze examens en hoe je je het beste kunt voorbereiden.
Laten we beginnen met de basis. AVB staat voor Algemene Voertuigbeheersing en AVD staat voor Algemene Verkeersdeelname.
Simpel gezegd draait het bij AVB om het beheersen van de motor, terwijl je bij AVD laat zien dat je veilig en zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer.
Om je motorrijbewijs (categorie A) in Nederland te behalen, moet je drie stappen doorlopen: Het theorie-examen, het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) en het praktijkexamen verkeersdeelname (AVD).
Pas wanneer je deze drie onderdelen succesvol hebt afgerond, ontvang je je motorrijbewijs.
Het AVB-examen is meestal het eerste officiële onderdeel dat je aflegt. Hierbij rijd je niet op de openbare weg, maar op een afgesloten oefenterrein, vaak bij de motorrijschool of een speciaal terrein van het CBR.
Dit examenonderdeel richt zich volledig op de manier waarop jij de motor fysiek beheerst. Denk aan je balans, stuurvaardigheid, remtechniek en reactievermogen. Het AVB-examen vindt plaats op een afgesloten oefenterrein, dus je komt (nog) niet in aanraking met verkeer.
Tijdens het AVB-examen voer je zeven oefeningen uit, die geselecteerd worden uit twaalf vaste onderdelen. Deze oefeningen zijn verdeeld over drie categorieën:
Om te slagen moet je minimaal vijf van de zeven oefeningen voldoende uitvoeren. Bij Motorrijschool Breda trainen we tijdens de motorrijlessen in Breda al deze onderdelen op ons eigen oefenterrein.
Het AVD-examen is het tweede praktijkexamen voor het motorrijbewijs en draait volledig om jouw verkeersinzicht, veiligheid en rijvaardigheid op de openbare weg.
Om het AVD-examen te mogen doen, moet je het AVB-examen én het theorie-examen al gehaald hebben.
Het AVD-examen start met een korte introductie door de examinator. Daarna stap je op de motor en rijd je een route van ongeveer 35 tot 45 minuten op de openbare weg. De examinator rijdt achter je aan in een auto en geeft via een portofoon instructies.
Tijdens de rit wordt er gekeken naar hoe jij deelneemt aan het verkeer en worden de belangrijkste onderdelen zoals kijkgedrag, snelheid, positie op de weg, voorrang verlenen, inhalen en verkeersinzicht getoetst.
Ook beoordeeld de examinator hoe je reageert op onverwachte situaties.
Benieuwd geworden naar onze motorrijlessen? Vraag dan een gratis proefles aan en maak kennis met het rijden op een motor.